Martin Helme. Foto: Illimar Toomet

Endise rahandusministri Martin Helme sõnul kuulati pealt kogu eelmise, Jüri Ratase juhitud valitsuse ladvikut, sealhulgas ka teda. Helme hinnangul annab uurimise algatamine ja sisutu süüdistuse esitamine uurimisorganitele võimaluse poliitikuid massiliselt pealt kuulata.

"Kui prokuratuur Porto Franco süüdistuse esitas, siis anti üle ka need pealtkuulamismaterjalid. No keda kõiki ei ole pealt kuulatud: ministreid, riigikogu liikmeid … nõunikke… Põhimõtteliselt kuulati pealt kogu Eesti eelmise valitsuse nii-öelda ladvikut," ütles Martin Helme 2. jaanuaril eetris olnud raadiosaates "Räägime asjast".

Ta lisas, et kui see asi käib mööda kohtuid järgmised seitse aastat ja lõpeb oportuniteediga ehk mittesüüdimõistva otsusega, siis võib järeldada, et protsess ongi karistus, mis läheb inimestele maksma kümneid tuhandeid eurosid ja ruineerib nende maine.

"Teine oluline asi: libasüüdistus või sisutu süüdistus on ettekääne, et kuulata pealt poliitikuid, massiliselt kuulata pealt poliitikuid," märkis Helme.

2018. aasta veebruaris rääkis Martin Helme, et aastaid tagasi algatati seoses talle kuulunud kohviku pankrotiga kriminaalasi, ilma et ta ise sellest teadnud oleks, ning selle raames kuulati teda aastaid pealt:

""Pealtnägijas" tuldi tohutu suure paljastusega lagedale – minu kohviku pankrot 2008. aastal, millele järgnes – üllatus-üllatus – mulle teadmata kriminaalasja algatamine. Mind tehti kahtlustatavaks ja ma olin kolm aastat järjest kriminaaluurimise all, nii et ma isegi ei teadnud seda. Kogu selle aja jooksul mind jälgiti – kuulati pealt, loeti meile jne. Mis juhtus 2009. aastal? Ohoo, 2009. aastal olid europarlamendi valimised, kus ma olin üksikkandidaat… Need olid valimised, kus oli tohutu protestimeelsus suletud nimekirjade vastu ja üksikkandidaadid said väga häid hääli. Ja ma vaatasin, et kuidas Indrek Tarandi kampaania põhimõtteliselt teeb enne seda, kui mina ära teen, asju, mille mina olin välja mõelnud, oma sõpradega, meeskonnaga läbi arutanud… Ta teeb nädal varem need ära. Samm ees kogu aeg. Aga näe, kuidagi oli nii andekas inimene."

"2011. aastal olid riigikogu valimised, kus olime üksikkandidaatidena mõlemad… Sel ajal ma ei teadnud jätkuvalt, et ma olin pealtkuulatav. Ja siis lõpuks, kui tähtaeg sai täis, lõpetati see uurimine ära ilma sisulist kaasust alustamata. Selle aja jooksul, kui pealt kuulatakse, tegeletakse ka õngitsemisega – äkki ta ütleb ja teeb midagi, mille põhjal saab mõne teise asja algatada või kellegi teise inimese vahele võtta. Alati seda ei juhtu, aga teatud juhtudel sellist asja kuritarvitatakse."

Toimetas Veiko Vihuri