Gaasiballoonidega täidetud sõiduk oli pargitud Pariisi Jumalaema kiriku kõrvale, kus see kavatseti õhata. Pildil on ka terrorirünnaku kavandaja Inès Madani. Foto: Sky News'i kuvatõmmis

Seoses Pariisi Jumalaema kiriku põlenguga esmaspäeval on sobilik meenutada, et kõigest paar aastat tagasi üritasid islamiterroristid seda sama kirikut õhata.

2016. aasta 4. septembril avastati Pariisi Jumalaema kiriku lähedusest numbrimärgita sõiduk Peugeot 607, millest leiti seitse gaasiballooni ja araabiakeelsed dokumendid, vahendas toona The Telegraph. Üks tühi gaasiballoon leiti sõiduki tagaistmelt ning kuus täidetud ballooni pagasiruumist. Balloonid ei olnud ühendatud süütenööriga ning sõidukist ei leitud ei lõhkeainet ega detonaatoreid.

Politseid teavitas sõidukist üks kohalik elanik, kes märkas, et see on kehvasti pargitud ning selle tuled põlevad. Kuigi sõidukil puudusid numbrimärgid, suutsid uurijad kiiresti tuvastada selle omaniku, kes oli Prantsuse politsei võimalike terroristide nimekirjas. Prantsuse toonase presidendi François Hollande sõnul võimaldas Prantsuse luureteenistustelt saadud teave neil tegutseda enne kui oli liiga hilja.

Seoses terrorirünnaku kavandamisega vahistati neli naist: Inès Madani (19), Ornella Gilligmann (29), Sarah Hervouët (23) ja Amel Sakaou (39). Kavandatava rünnaku initsiaator oli väidetavalt Madani, kes tegutses internetis varjunime all Abu Omar ning värbas seal džihadiste Pariisi Jumalaema kiriku ründamiseks. Üks värvatu, Gilligmann oli kolme lapse ema.

Vahistamise käigus pussitas Hervouët politseinikku õlga ning Madani tulistati jalga, kui ta üritas samuti politseinikule noaga kallale tungida. Kuuldavale toodi ka hüüe: "Allahu akbar!" Prokuröride sõnul kavandasid Madani ja Hervouët samuti riigiametnike tapmist. Politsei usub, et naisi motiveerisid rünnakut korraldama Islamiriigi poolsed üleskutsed. Väidetavalt leiti ühe naise valdusest ka kiri, milles ta vannub truudust Islamiriigile.

Gilligmann tunnistas hiljem politseile, et üritas koos Madaniga sõidukit põlema süüdata, kuid nad põgenesid, kui nägid lähenemas meest, kes oli nende arvates politseiametnik.

Hervouët pöördus islamiusku mõni kuu enne Süüriasse reisimist 2015. aastal ning oli kihlatud alžeerlase Adel Kermichega, kes oli üks Normandia kirikurünnaku korraldajatest, mille käigus lõikasid islamiterroristid noaga läbi 85-aastase preestri Jacques Hameli kõri ning vigastasid raskelt veel ühte kirikus viibinud naist. Hervouët oli kihlatud ka Larossi Abballaga, kes pussitas 2016. aasta juunis Prantsusmaal Magnanville's Islamiriigist inspireeritud rünnakus surnuks politseiniku ja tema paarimehe. Ka tema kolmas kihlatu Mohamed Lamine Aberouz oli Prantsuse julgeolekuteenistuste huviorbiidis.

Pariisi prokuröri François Molinsi sõnul on Hervouët eriteenistuste andmeil tihedalt seotud džihadistliku liikumisega. Molinsi väitel tegutses naistest koosnev džihadistlik rakk Süüriast tulevate ISISe käskude alusel: "Me mõistame nüüd, et see organisatsioon soovib neist naistest teha võitlejad." Põhjalikumat ülevaadet naiste terroriraku kohta on võimalik lugeda siit.

Reedel mõistis Prantsuse kohus Madani džihadistide värbamise ja nende Prantsusmaa vastastele rünnakutele õhutamise eest kaheksaks aastaks vangi. Pariisi Jumalaema kiriku vastase rünnaku kohtuistungi kuupäevaks on määratud aga 23. september.

Hetkeseisuga käsitletakse esmaspäevast tulekahju Pariisi Jumalaema kirikus aga renoveerimistöödest tingitud õnnetusena, mitte tahtliku süütamisena.

Toimetas Martin Vaher

Moslemid rõõmustavad sotsiaalmeedias Jumalaema kiriku põlengu üle

Jumalaema kirik Pariisis on leekides!