Foto: Hippopx

Ameerika Ühendriikide Tööministeeriumi Töötervishoiu ja -ohutuse Amet ei nõua ettevõtetelt, et need annaksid teada töötajate Covid-19 vastu vaktsineerimisega kaasnevatest kõrvalmõjudest, sest ametkond ei soovi selliste andmete kogumisega kahjustada Joe Bideni valitsuse vaktsineerimiskampaaniat.  

"Tööministeeriumi Töötervishoiu ja -ohutuse Amet (Department of Labor's (DOL) Occupational Safety and Health Administration; OSHA), nagu ka teised föderaalametid, näevad hoolikalt vaeva inimeste ennast vaktsineerima julgustamise nimel," seisab OSHA kodulehel. "See on ka põhjus, miks OSHA ei rakenda 29 CFR 1904 seaduse aruandluskohustust ega nõua tööandjatelt, et need annaksid teada kui töötajat on Covid-19 vaktsineerimisega tõttu tabanud kõrvalnähud…," vahendab The Federalist.

OSHA kehtivad Covid-19 hädaolukorra ajutised tervishoiu reeglid ei nõua, et ettevõtted annaksid töötajate süstimise probleemsete kõrvalnähtude kohta aru, sest "OSHA ei soovi anda mingeid signaale, mis tekitaksid töötajates Covid-19 vastu vaktsineerimise suhtes kahtluseid ja samuti ei soovita pärssida tööandjate vaktsineerimispingutusi".

Sellise reegliga mitte ainult ei varjata täna Covid-19 vaktsiinide võimalikke kahjulikke kõrvalnähte, vaid see kehtib vähemalt kuni 2022. aasta maini.

"Siis [2022. aasta mais] me vaatame ametkonna seisukoha üle ja otsustame, milline on parim viis edasi liikumiseks," kirjutatakse OSHA kodulehel. Käesoleval hetkel pole selge, kas  seda poliitikat [vaktsiini kõrvalmõjudest ei pea aru andma] näiteks muudetakse siis kui jõustub 100 ja enama töötajaga ettevõtete vaktsineerimiskohustus.

Kuid samas on võimalik töötajatel anda OSHAle teada kui nad tunnevad, et "nad on silmitsi tõsise tervise- või tööohutuse riskiga", nagu seda on Covid-19. 

Eelmisel nädalal tunnistas OSHA, et ametkond võib kasutada Bideni nõutud töötajate vaktsiinisunni, mida hetkel ei ole võimalik jõustada, korraldamiseks eraettevõtetes levivaid kuulujutte. Kuigi konkreetsed lahendused on Valges Majas veel ülevaatamisel, kinnitab OSHA, et "kui seda on vaja, on OSHA kasutuses mitmeid vahendeid, mille alusel võtta tööandjaid oma töötajate turvalisuse ja tervise ohtu seadmise eest vastutusele". Ettevõtteid, mis ei täida ootele pandud vaktsiinisunni korraldust, on võimalik töötajate [sala]kaebuste peale uurida ja karisatada.

Toimetas Karol Kallas