Konteinerelamud sisserändajatele Berliiini endisel Tempelhofi lennuväljal Foto: Scanpix

Saksa riik, liidumaad ja regioonid vaatavad närviliselt aina kasvavale sisserändele, kirjutab Die Welt. "Arvud pidevalt kahekordistuvad," sõnas Saksimaa siseminister Armin Schuster.

Saksamaale on saabunud juba ligi miljon Ukraina sõjapõgenikku. Lisaks sellele on aina kasvav migratsioonivool nii Balkani kui ka Vahemere kaudu. Viimaseid migratsioonikanaleid kasutavad Saksamaale Euroopasse sisenemiseks eelkõige Afganistani ja Süüria elanikud. 

Tüüringi migratsiooni- ja justiitsministri Dirk Adamsi sõnul on tegemist pikka aega kestva probleemiga. Kuna Berliin ei avalda enam migratsiooniprognoose, siis peavad regioonid ise oma ressursiplaneerimise ja migrantide jaotamisega hakkama saama. Samas ei ole ressursid lõputud ja regioonid ootavad valitsuse abi sisserändega hakkama saamisel. 

Ennustamatu on ka sõjapõgenike vool Ukrainast. Adamsi sõnul kestab tavaliselt põgeniku teekond Ukrainast Saksamaale vaid 48 tundi ja seda võimalust kasutatakse intensiivselt. Kaalutakse ka põgenike majutamist spordihoonetesse, kuid seda viimasel võimalusel. 

Nordrhein-Westfaleni piirkonna linnapead tegid avaliku kirja, milles märgitakse, et migratsioonikoormusega toimetulek on osades kohtades juba üle võimekuse või sellele väga lähedal. Samuti osutatakse, et pikalt ei suudeta enam põgenikele inimväärikaid tingimusi tagada. 

"Me valmistume selleks, et just hilissügisel ja talvel tuleb meile aina rohkem inimesi" ja nõutakse riigi suuremat tuge. 

Toimetas René Allik