Seinamosaiik Moskvas. Foto: MBKh meedia

Vaja on rohkem vepslasi, rohkem ugrilasi vene eliidi tipus. Metsarahva mentaliteet on puhas kuld. Mõne oblasti võin ju patsifisti ja humanistina ka enda kanda võtta, raske südamega, südame headusest, mitte paha pärast, kirjutab Sven Sildnik.

Venelastes nähakse probleemi, venelasi ja Vene riiki üritatakse põlvili suruda, tükeldada, maha tappa ning demoniseeritakse ja mõnitatakse igal võimalikul viisil. Seda protsessi näeme lääne kollektiivsetes pingutustes idarindel, nurjunud majandusblokaadis ja rünnakutes vene kultuuri artefaktide vastu, Tšaikovski ning Dostojevski saavad nii, et suled sahisevad.

Probleemi üritatakse lahendada toore vägivalla abil; valede ja propagandaga ning stratkommi sõjamasinale aina hoogu andes. Me ei näe erilist edu, ohvreid on mõlemal poolel, kuid vantide positsioonid nii diplomaatias, majanduses kui kaevikutes pigem paranevad. Tahad või ei, aga nii on see läinud. Milles on asi, kuidas siis homoseksuaalne globalism ei saa oma tööd tehtud?

Allakirjutanu alandlik hüpotees on järgmine: probleemi ei suudeta mõista ja kuna olukorrast puudub adekvaatne ülevaade, siis ei suudeta pakkuda toimivat lahendust. See tähendab, et pakutakse valet lahendust. Giljotiin aitab muidugi nii hambavalu, kiilaspäisuse kui slaavi messianismi vastu, aga kui korruptantide poolt järelturult soetatud odav giljotiin lihtsalt ei tööta, siis patsient ei tervene.

Oleme olukorras kus patsient ilmselgelt märatseb ja väga austatud tohtrihärra on sunnitud regulaarselt nii pampersit kui pükse vahetama. Milles on siis vene probleemi uba? Kas aegunud lahingutehnika eelistes? Vene hinge iseäralikus surematuses või hoopiski vodkas, mille vastu erinevad kõrge suhkrusisaldusega limonaadid lihtsalt ei aita?

Ei. Asi on palju lihtsam. Asi on Vene identiteedis, täpsemalt selle puudumises. See ei ole minu mõte. Poeet-sürrealist Andres Ehin pidas Raadio Ööülikooli loengute sarjas 2007. aastal mõtlemapaneva ettekande Vene identiteedist, täpsemalt probleemide puntrast, mis lähtub vene identiteedi nõrkusest, puudest või peetusest, kuidas aga soovite.

Ehini väitel on slaavlased pärit tänastelt Saksa aladelt, täpsemalt laialehelistest segametsadest ja seal kujunes neil välja tüüpiline metsarahva identiteet, midagi meie maausu taolist. Paralleele võib tõmmata nii ugrilaste šamanismi kui pooletoobiste puuembajatega. Identiteet oli ok, kõik toimis ja slaavlaste rüüsteretked olid edukad.

Liiguti jõudsasti tänastele Ukraina ja Valgevene aladele, tehti stepirahvastele uut ja vana, kõik turgid ning petšeneegid ainult oigasid. Ilus kõik, vähemalt esialgu, aga siit algasid probleemid. Kuna steppides polnud enam puid, mida emmata, siis metsarahva identiteet kõdunes, valdavaks said võõrad mõjud, kuid uut toimivat identiteeti samas ei tekkinud. Tulemuseks oli prügimägi identiteedi asemel, paeluss hinge positsioonis niidiga kaelas.

Ja siit ka kõik need probleemid, millest me täna oleme enam kui teadlikud, mille all oleme sajandeid kannatanud ja ilmselt kannatame veel ja veel ja veel. Ehin kirjeldab vene rahvast kui suurt ja tugevat teismelist noorukit, kellel võib tuvastada arengupeetust, vähemalt nii sain mina loengust aru. Tulemuseks on metsikused jne. 

Kohutav jama. Ehini analüüs kõlab usutavalt. Jõudu on, aga mõistust pole. Ja siis veel mongolid ja tatarlased ja nende vaimsus takkaotsa, mida head saab siit tulla? Absoluutselt mitte midagi.

Kas probleemi on üritatud lahendada? Korduvalt, selle võtsid ette nii Napoleon kui Hitler, aga ilma erilise eduta. Tänapäeval üritab sama grupp homoseksualiste, samuti suht-koht haledalt. Ja paremat tulemust ei saagi loota, kui ei üritata leida lahendust vene identiteedi invaliidsusele. Teatavaid vaistlikke liikumisi õiges suunas on ajaloo hämaruses siiski olnud.

Kahjuks on need üritused alanud Venemaal ja seal ka liiva jooksnud. Eelkõige tõstaksin esile massiküüditamist. Laiade masside transport metsatöödele Siberi avarustel ei olnudki nii paha mõte – värske õhk, otsene kontakt loodusega, kirves või saag käes, taiga kisa-kära täis. Võiks ju arvata, et neis idüllilistes tingimustes metsarahva identiteet taastub.

Aga võta näpust. Kommunistide ja muude elukutseliste kriminaalide geniaalsel juhtimisel kujunes üritusest massimõrv, piinamine ja kaos. Patsiendid ei tervenenud, õigemini tervenesid nagu kärbsed, kui klassikult täistabamus laenata. Isegi kui identiteet oleks taastunud, oleks ta tulnud koos küüditatutega maha matta. No ei õnnestunud see projekt.

Läbimõtlemata, pigem intuitiivne ja mingite lollakate juhitud identiteedi taastamise asi ei saagi palju paremini minna. Venemaal on olnud ka vastupidist liikumist – oma identiteedi täieliku hävitamise suunas. Miks mitte vilets identiteet üldse minema pühkida? Erinevad läänluse liigid, olgu selle kandjateks varjaagid, Peeter Üks, baltisaksa korruptandid, juudi revolutsionäärid ehk grusiin Stalin – kõik see on andnud pigem vastupidise tulemuse.

On olnud kõvasti möllu, kisa ja kära, aga lõpuks on pöördutud jälle tagasi oma sibulajuurte juurde. Miks? Lääne väljaheidet oleme ise ka küllalt helpinud, olgu siis Molotov-Ribbentropi või Teherani ja Jalta, nagu ka Kabuli ja Bagdadi teljel, lisaks siia veel sambla- ja kliimasupp. Head isu, mu daamid ja härrad. Arusaadav, loogiline ja vääramatu asjade käik, kõik on parem kui see.

Lisaks Ehini loengule soovitan tungivalt tutvuda ka teosega "Kas Putin on vepslane" Jaak Prozese sulest, kirjastus Argo 2015. Selge see, et oli vepslane, on vepslane ja jääb vepslaseks, loe: ugrilaseks. Ugrilased on aga metsarahva identiteediga, ehkki oksametsast, aga ikkagi. Veps on kindlasti vene hingele lähemal kui mongol, viiking ehk grusiin.

Kas Putin on tõhus? Kindlasti. Kas ta on ugrilane ja metsarahva esindajana slaavi algidentiteedile hea asendus ja võimendus? Igatahes. Mis edasi? Ajalugu näitab, et nii Vene identiteedi taastamise kui ka hävitamise katsed ei õnnestu. Ollakse pooletoobised, rapsitakse siia ja sinna, kuid lõpuks jäädakse ikka pooletoobisteks, identideedilt rämedalt pooletoobisteks.

Sedasi siis, Iivanid, ega ma teie peale ei pahanda, halvasti läks teie identiteedi asi, puhta pekkis olete ja variandid on üks viletsam kui teine, selle peale võtame, ei pea pikka viha. Ent head nõu ma ei keela, proovisite juutide ja baltisakslaste ülemvõimu, tõmbasite ise endale õnnetuse kaela. Ei aidanud ka grusiin.

Vepslasega on teil olnud siiani vedanud, vaadake, õppige, tehke järeldused – vaja on rohkem vepslasi, rohkem ugrilasi vene eliidi tipus, metsarahva mentaliteet on puhas kuld. Kas palgata riiki juhtima just eestlasi või ungarlasi, aga ka ungarlaste ees tuleb sügavalt kummardada, nemad juba oskavad elada. Isiklikult soovitan Vene identiteedi proteesiks komilasi, need on tublid tegelased. Tean üht komi kunstnikku, kes ei joo. Kas see pole ime?

Nime ei nimeta, võin heale inimesele kaela tõmmata õnnetuse. Otsite ise, kel janu, sel jalad.

Kui midagi õnnestub, siis tuleb sellest teha meetod, vepslane vedas välja, andke nüüd tuld, ei peagi olema ilmtingimata oma identiteet, peab olema töökindel ja kvaliteetne identiteet, olgu või liisitud. Kahjuks on vepslasi väheks jäänud.

Aga muid ugrilasi ikka veel leiab, mõne oblasti võin ju patsifisti ja humanistina enda kanda võtta, raske südamega, südame headusest, mitte paha pärast. Meil on veretu lahendus. Meil on ikka vedanud.