AfD kaasjuht Alice Weidel, Saksimaa AfD juht Jörg Urban ja Tüüringi liidumaa AfD esimees Björn Höcke Allikas: Alice Weidel/X

Esimesel septembril toimusid Saksamaa idaosa Tüüringi ja Saksimaa liidumaades kohalikud valimised. Esialgsete tulemuste kohaselt võitis Tüüringis valimised Alternatiiv Saksamaale ja Saksimaal jäi partei CDU järel napilt teiseks.

Tüüringi liidumaal pälvis Alternatiiv Saksamaale (AfD) ümmargiselt kolmandiku valijate toetuse. "Konservatiivne" Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) jääb üheksa protsendipunkti kaugusele ning Saksamaa kolm valitsusparteid veelgi kaugemale maha, vahendab BBC.

Vaatamata headele valimistulemustele jääb AfD tõenäoliselt siiski liidumaade valitsustest välja. Kui esialgsed tulemused jäävad paika, siis AfD peaks Tüüringi 88-kohalises parlamendis saama 32 ja CDU 23 kohta. Riigi valitsusparteidest pääsevad liidumaa parlamenti vaid Sotsiaaldemokraadid, kes saavad kuus kohta. Selline tulemus tähendaks, et AfD saab üle kolmandiku kohtadest, mis annab parteile võimaluse tõkestada kõik tähtsamad otsused, mis nõuavad ⅔ rahvaesindajate hääli, nagu näiteks liidumaa põhiseaduse muudatused ja kohtunike määramine.

AfD juht Alice Weidel tänab sotsiaalmeedias valijaid. Tema kõrval on Saksimaa AfD juht Jörg Urban ja Tüüringi liidumaa AfD esimees Björn Höcke Allikas: Alice Weidel/X

Saksimaa parlamendis saab CDU 42 ja AfD 40 kohta.

Valimiste olulisemaks teemaks oli massisisseränne, mis sai Saksamaa ühiskonda hävitava hoo sisse ajal kui kantsleriks oli "konservatiivsesse" CDU-sse kuuluv Angela Merkel

Üldvalimised toimuvad Saksamaal 2025. aasta 28. septembril ja üle riigi on AfD arvamusküsitlustes CDU järel teisel kohal.

AfD kaasjuhi Alice Weideli sõnul kujutavad nende valimistulemused Saksimaal ja Tüüringis vasakäärmuslike Sotsiaaldemokraatide, Roheliste ning liberaalse Vabade Demokraatide valitsuskoalitsiooni jaoks "reekviemi" (leinamissat). "Ilma meieta pole võimalik moodustada stabiilset valitsust," arvab Weidel.

Samas pole AfD-l Tüüringi liidumaal üksi võimalik valitsust moodustada ja CDU kinnitab, et nemad "paremäärmuslastega" koalitsiooni ei tee. Liidumaade valitsusi hakkab moodustama ilmselt CDU ja peab seda tegema koos vasakäärmuslastega.

Saksamaa riikliku ringhäälinu ZDF-i hinnangul andis kahe Ida-Saksamaa liidumaa alla 30-aastastest valijatest 36 protsenti hääle AfD-le, mida on kaugelt enam kui ühegi teise partei poolt.

Kolme nädala pärast toimuvad kohalikud valimised Brandenburgi liidumaal, kuid seal juhib AfD küsitlusi Sotsiaaldemokraatide ja CDU ees ainult mõne protsendipunktiga.

Saksamaa ühispartei toetajad peavad AfD valimisedu "jubedaks". Kultuuritegelane ja poliitikakommentaator CJ Hopkins arvab sellise kaeblemise peale:

"Uusnormaalse Saksamaa fanaatikud, kes peatasid valedele toetudes inimeste põhiseadusega tagatud õigused, segregeerisid kogu elanikkonna, andsid kriitikud kohtu alla ja külvasid viha kõigi vastu, kes nende arutuid käske ei järginud, värisevad tänaste valimistulemuste peale "õudusest"."

Toimetas Karol Kallas