Sebastian Tynkkynen Oulu kohtus, 11. jaanuar 2017. Foto: Eeva Riihelä, Lehtikuva/Scanpix

Oulu esimese astme kohus mõistis esmaspäeval vaenuõhutamises süüdi Põlissoomlaste poliitiku Sebastian Tynkkyneni ning karistas teda 300 euro suuruse rahatrahviga. Lisaks peab Tynkkynen juhtumi aluseks olnud "islamivastased" mõtteavaldused kustutama.

Põlissoomlaste erakonna noortekogu varasemat juhti süüdistati ässitamises rahvusrühma vastu ning usurahu rikkumises. Prokuratuur nõudis poliitiku karistamist rahatrahviga.

Kohus märkis, et Tynkkynenil oli võimalik esitada oma seisukohti ilma vaenu õhutavaid ja solvavaid üldistusi tegemata.

Noorpoliitiku mõtteroimad

Oma veebiblogis kirjutas Tynkkynen muuhulgas, et moslemid peaksid needma oma pedofiilset prohvetit, kes õigustab meie, eurooplaste, veristamist pelgalt selle pärast, et me ei taha alluda koletislikule Allahile. Mida vähem on Soomes moslemeid, seda turvalisem riik on. Moslemid ohustavad läänelikku eluviisi. Iga moslem võib potentsiaalselt järgida Muhamedi eeskuju, sest islamimaailm ei erista prohveti õpetusi ja eeskuju. Islam tuleks Soomest täiesti välja juurida. Kuna aga mõttemaailma ei saa keelustada ning Soome-sarnases läänelikus sõnavabadusega riigis ei tohikski seda teha, tuleks tagastusautomaadi käivitamisega puhastada Soome neist inimestest, kellel pole alust riigis viibida.

Prokurör ütles oma süüdistuskõnes, et kirjutiste avaldamisel ei oma tähtsust autori eesmärk, sest ta oli teadlik, et mõtteavaldustel on kuriteo tunnused ning need on laimavad ja solvavad.

Tynkkynen: see on poliitiline tagakiusamine

Kohtus eelmisel nädalal viimase sõna saanud Tynkkynen puhkes nutma, öeldes, et mitte igasugune kriitika immigratsiooni või islami suhtes ei ole vihakõne. Ta pidas prokuröri hinnangut sügavalt solvavaks, sest ei pea ennast rassistiks ega ksenofoobiks, ning viitas kunagisele kohtus antud tunnistusele aafriklasest sõbra toetuseks.

Tynkkynen, kes oli varem Põlissoomlaste (Perussuomalaiset) partei noorteorganisatsiooni juht, peab enda vastu esitatud süüdistusi poliitiliseks tagakiusamiseks. Ta lõpetas oma sõnavõtu tõdemusega, et ei saa poliitiku ja kristlasena enda kaitseks rohkem öelda.

Karistatakse isegi rahvasaadikut

Tynkkyneni juhtum ei ole Soomes esimene sellelaadne. Alles hiljuti määras kohus trahvi samuti Põlissoomlaste erakonda kuuluvale parlamendiliikmele Teuvo Hakkarainenile, kes peab maksma 1160 eurot selle eest, et postitas Facebookis pärast Nice'i veoautorünnakut islamit hukkamõistva sõnumi.

"Kõik moslemid ei ole terroristid, aga kõik terroristid on moslemid," kirjutas Hakkarainen ning nõudis ühtlasi moslemitest vaba Soomet.

Sedastus "kõik terroristid on moslemid" tõi Soome rahvaesindajale trahvi