Foto: Scanpix

Eile Postimehes ilmunud uurimus näitas, kuidas riik jättis mullu ligi sajale tuhandele madalapalgalisele inimesele tagastamata umbes 30 miljonit eurot tulumaksu. Samal päeval andsid peaminster Jüri Ratas ja sotside juht Jevgeni Ossinovski oma selgitavad kommentaarid.

Alguudist refereeris ka Objektiiv.

Ratas: mitte kaotus, vaid võit

Jüri Ratas kinnitas Postimehes, et 2018. aasta maksutagastus jäi osal madalapalgalistel tõesti saamata. Kuid lisas, et pikemas vaates ei näe ta neil kaotust, sest uue süsteemiga teenisid nad selle summa tagasi.

"Tõsi on see, et madalapalgaliste maksutagastus 2018. kevadel ei toimunud. See puudutas umbes 80 000 inimest ja suurusjärgus 27 miljonit eurot. Kui vaatame perioodi pikemalt ja liidame siia juurde ka uue süsteemi tulumaksuvaba miinimumi 500 eurot, siis need inimesed, kes teenisid madalat palka, igakuiselt võitsid," selgitas peaminister.

Vaata Ratase täispikkuses kommentaari PM videost.

Ossinovski ei usalda Maksuameti ja Rahandusministeeriumi arvutusi

Jevgeni Ossinovski Postimehe arvutustega ei nõustunud. Olgugi, et selle kinnitasid õigeks nii Maksuamet kui Rahandusministeerium.

"Madalapalgalised ei kaotanud 720 eurot. 2018. aasta lõpuks oli 480-eurose palgaga inimene vana süsteemiga võrreldes kaotanud 24 eurot," ütles Ossinovski väljaandele telefoni teel.

Selle asemel saatis sotside juht hoopis omapoolsete arvutustega tabeli, mis Postimehe sõnul küll kuidagi korrektne ei ole. Vaata Ossinovski vastust ja arvutustabelit PM uudisest.

Refereeris: Lennart Käämer

Keskerakonna ja sotside trikid: valitsus jättis 100 000 inimest ilma 30 miljoni euro suurusest tulumaksutagastusest

Kuidas riik õpetajatele lubatud palgatõusu asemel mu jõulupreemia ära võttis