Foto: Hippopx

Maailma ühe rikkama inimese, kliimamuutuste entusiasti ja rahvatervisetöösturi Bill Gatesi sõnul tuleb rikastel riikidel nii ruttu kui võimalik loobuda loomaliha söömisest. 

“Ma arvan, et kõik rikkad riigid peaksid minema üle 100 protsenti sünteetilisele loomalihale,” vahendab Gatesi sõnu MIT Technology Review

Peamise põhjusena, miks Gatesi arust on veiselihast vaja loobuda, toob ta välja lehmakarjade kliimavaenulikuse.  

“Sa harjud ära erineva maitsega ja väidetavalt muutub maitse ajaga ka paremaks,” kiitis Gates sünteetilist liha. 

Vaktsiinientusiastist miljardär “on optimistlik”, et valdavaks saab taimset päritolu kunstliha ja avaldas arvamust, et laboris loomsetest rakkudest kasvatatud liha ei muutu kunagi majanduslikult tasuvaks.  

Miljardäri sõnul söövad 80 kõige vaesemat riiki päris lehmi veel mõnda aega. Kuna lehmad söövad toitu, mille peale nad paiskavad õhku ohjeldamatult metaani – mis on Gatesi hinnangul kliimale väga halb – tuleb arengumaade lehmi geneetiliselt manipuleerida selleks, et annaksid toiduühiku kohta välja rohkem liha. Lisaks näeb ta vaesemate riikide lihalahendusena ka geenimuundatud lehmade toitmist uute geenimuundatud ja fotosünteesivõimelisemate taimedega, mis vajavad vähem väetist ja seovad paremini lämmastikku. 

“Kuid kurval kombel need bakterid [lehmade sisikonnas, mis eritavad metaani] on vajalikud rohu seedimiseks. Ma ei tea, kas neid on loomulikul teel võimalik muuta,” seadis Gates lehmade perspektiivi kahtluse alla.

Miljardär kiitis intervjuus kahte taimedest tehtud lihasarnase aine ettevõtet: Beyond Meat ja Impossible Burger.

Beyond Meat paneb on võltsliha kokku erinevatest ubadest, hernestest ja riisist (proteiinid); kookosvõist, kookos- ja rapsiõlist (rasvad); mineraalideks lisatakse kaltsiumi, soola, kaaliumkloriidi ja rauda; maitseks ja värviks lisaks peedi- ja õunamahla ekstrakte; süsivesikuteks lisatakse kartulitärklist ning metüültselluloosi.

Impossible Burgeri sünteetilise kotleti koostiseks on soja ja kartuli proteiinid; maitseks lisatakse hemoglobiini, rasvadeks kookose- ja päevalilleõli; sideaineteks metüültselluloosi ja tärklist

2019. aasta lõpus avalikustatud uuringutest selgus, et Impossible Burgeri liha söömine põhjustas rottidel märgatavaid muutusi kehakeemias, viljakuse vähenemist ja raskeid tervisekahjustusi.

Küsimuse alla on seatud ka seemnetest saadud õlide/rasvade tervislikkus, sest suurema osa liigina olemisest on inimesed tarbinud ainult loomseid rasvu. Oliiviõli on tuntud kümme tuhat aastat, kuid näiteks rapsiõli jõudis inimeste toidulauale alles 1980. aastatel. Päevalilleõli tarvitatakse toiduainena 18. sajandi lõpust. 

Inimajalugu ulatub tänase teaduse kohaselt tagasi 2,4 miljonit aastat ja kui võrrelda seda ajalugu ühe päevaga, siis:

  • (päris) liha on inimesed söönud 24 tundi
  • nisu kuus minutit
  • ülitöödeldud (ultra-processed) toiduaineid – mille hulka kuulub ka võltsliha – neli sekundit.

Ülitöödeldud toiduaineid nähakse kaasaja inimeste tervisehädade juures ühe suurima kurja juurena.  

Erinevate palmide istandused, soja- ja maisipõllud – taimsete rasvade allikad – on ühed suurimad looduse hävitajad. Lisaks on üle 90 protsendi kasvatatavast sojast ja maisist geenmuundatud ning tegemist on “süsteemidega”, mis kasvavad ainult eriliste väetiste ja mürkidega.

Toimetas Karol Kallas