"Oi, asi on palju hullem, ütles ta… Me hävitame viie aastaga seitse riiki." Millest käib jutt?

"Umbes kümme päeva pärast 9/11 [rünnakut kaksiktornidele New Yorgis] põikasin ma läbi Pentagonist ning nägin [kaitse]ministrit [Donald] Rumsfeldi ja aseministrit [Paul] Wolfowitzi," ütles aastal 2007 antud intervjuus Wesley Clark, erukindral ja NATO vägede ülemjuhataja Euroopas Kosovo sõja päevil.

"Ma läksin alla korrusele, et lihtsalt öelda tere mõnedele staabiliikmetele, kes olid omal ajal mu alluvad, ja üks kindralitest palus mul sisse astuda."

Ta ütles: "Söör, Te peate tulema ja minuga korraks rääkima." Ma ütlesin: "No sul on ju liiga kiire." Ta ütles: "Ei, ei." Ta ütles: "Me oleme otsustanud minna sõtta Iraagiga." See oli umbes 20. septembril. Ma ütlesin: "Me läheme sõtta Iraagiga?! Aga miks?" Ta ütles: "Ma ei tea" ja lisas: "Ma arvan, et nad ei tea, mida muud peale hakata."

Ma ütlesin siis, et "no aga kas nad leidsid mingisugust informatsiooni kontaktidest ja seostest Saddam [Husseini] ja al-Qaeda vahel?" Ta ütles: "Ei, ei. Selles mõttes ei ole midagi uut. Nad lihtsalt võtsid vastu otsuse minna sõtta Iraagiga."

Siis ta lausus: "Ma arvan, et me nagu ei tea, mida terroristidega peale hakata, aga meil on hea sõjavägi ja me võime kukutada valitsusi." Ja ta lisas: "Ma arvan, et kui sul ainult üks tööriist ja see on haamer, siis peab iga probleem nägema välja nagu nael."

Ja siis nädalat paar hiljem tulin ma tagasi, ja selleks ajaks me pommitasime Afganistanis. Ma ütlesin: "Kas [see ikka veel kehtib, et] me läheme sõtta Iraagiga?" Ja ta ütles: "Oi, asi on hullem."

Ta sirutas käe ja võttis oma töölaualt ühe paberilehe. Ja ta ütles: "Ma just täna sain selle ülevalt korruselt." Tähendab, kaitseministri kabinetist. Ja ta ütles: "See memo kirjeldab, kuidas me hävitame viie aastaga seitse riiki, alustades Iraagist, ja siis Süüria, Liibanon, Liibüa, Somaalia, Sudaan, ja, lõpetuseks, Iraan."

Ma ütlesin: "Kas see on salajane?" Ta ütles: "Jah, söör." Ma ütlesin: "Noh, ära näita seda mulle."

Ma nägin teda aasta tagasi või nii ja ütlesin: "Seda asja mäletad?" Ta ütles: "Söör, ma ei näidanud sulle seda memot! Ma ei näidanud seda sulle!"