26. novembril 2019 korraldas SAPTK Tallinnas, Õpetajate Majas Konservatiivse Konverentsi, mille raames toimus kaks arutelu. Neist teine keskendus teemale "Millised on konservatiivide punased jooned?" Arutelu saab vaadata ülaltoodud videosalvestusest.

Arutelust võtsid osa riigikogu liige Jaak Valge, kirjandusteadlane Maarja Vaino, kodanikuaktivist Tiit Madisson ja SAPTK juhatuse liige Varro Vooglaid. Arutelu juhtis Indrek Petersoo.

Diskussioonis keskenduti nii küsimusele sellest, mida konservatiivse pöörde all üleüldse silmas pidada, kuivõrd see on juba aset leidnud ning millistel eeldustel saaks teostuda tõsisem pööre, mis võimaldaks hakata konservatiivsetest ideaalidest lähtuvat poliitikat ellu viima.

Panelistid nõustusid, et vähim, mida tuleks konservatiivseks pöördeks taotleda, on see, et Eestis võetaks põhiseadust ja selle aluspõhimõtteid tõsiselt ning et kõikvõimalikud püüdlused põhiseaduse alusideaalidest kaugenemiseks või nende kõrvale tõrjumiseks saaks otsustavalt taunitud ja peatatud.

Olulist võimalust konservatiivseks pöördeks nähti ka rahvaalgatuse õiguse taastamisest, sest Eesti rahva üldised hoiakud on tunduvalt konservatiivsemad kui need, mis iseloomustavad parteilist maastikku ja võimustruktuure.

Täpsema ülevaate arutelus kõlanud seisukohtadest saab videosalvestusest.

Toimetas Varro Vooglaid

Konservatiivne Konverents: millised on konservatiivide punased jooned?

Galerii: Konservatiivsel Konverentsil arutleti konservatiivsuse tähenduse üle