Gruusia parlamendihoone saal. Foto: Scanpix

Gruusia parlament hääletas kolmandal lugemisel ühehäälselt seaduse poolt, mille eesmärgiks on kaitsta pereväärtusi ning alaealisi LGBT propaganda eest. Valitsuspartei Gruusia Unistuse sõnul on see seadus vajalik traditsiooniliste moraalistandardite kaitsmiseks Gruusias.

See seadus võimaldab keelustada LGBT üritusi nagu näiteks homoparaade ning samuti vikerkaarelipu avalikku eksponeerimist. Ühtlasi võimaldab see eemaldada LGBT teemalist sisu filmidest ja raamatutest, vahendab Reuters

Samuti kinnitab see seadus veelkord juba kehtivat keeldu "samasoolistele abieludele" ning keelab "soovahetuse" operatsioonid.

Võimupartei Gruusia Unistuse sõnul on see seadus vajalik traditsiooniliste perekonnamoraali kaitsmiseks Gruusias, kus omab ühiskondlikult suurt mõju konservatiivne õigeusu kirik.

Gruusia president Salome Zurabišvili, kes on juhtiva valitsuspartei suhtes kriitiline, on teatanud, et ei kavatse seda seadust välja kuulutada. Kuid Gruusia Unistusel ja tema koalitsioonipartneritel on parlamendis piisavalt kohti, et presidendi vetost mööda minna.

Gruusia ühiskonnas on toetus LGBT liikumisele madal. Küsitlused näitavad, et grusiinid on samasooliste suhete vastu ning samasoolise "abielu" keeld on kirjutatud ka põhiseadusesse.

Kuigi Gruusias toimuvad uued parlamendivalimised 26. oktoobril, ei ole hetkel märke, et see võiks kaasa tuua riigis "liberaalsete" jõudude esilekerkimist. Samas on Gruusia väljendanud soovi liituda lähitulevikus ka "läänelikke väärtusi" kandva Euroopa Liiduga.

Thbilsi homoparaadi korraldaja Tamara Jakeli (28) sõnul tuleb Gruusia LGBT organisatsioonidel aga tõenäoliselt tegevus lõpetada, kuna ta ei näe mingit võimalust seaduslikult tegevuse jätkamiseks. Tema sõnul on see seadus "kõige kohutavam asi, mis Gruusia LGBT kogukonnaga on juhtunud".

Toimetas Martin Vaher