Zana Wing Yau Gray oma pisipojaga. Foto: Facebook

20. rasedusnädalal rutiinsel ultraheli läbivaatusel käinud Zana Wing Yau Gray Briti Columbiast kuulis arstidelt, et ta poeg sureb varsti pärast sündi. Arstid ütlesid talle, et lapse neerud ei töötanud korralikult ega tootnud piisavalt amnionivedelikku.

Ilma amnionivedelikuta ei saanud poisi kopsud täielikult välja areneda, kirjutab Live Action News. Seetõttu soovitasid arstid sooritada võimalikult ruttu abort, "et ta oleks väiksem ning asi läheks kergemini," kirjutas Gray Facebookis.

"Nad tõesti uskusid, et abort oleks meie perele parim lahendus, sest nii läinuks mu füüsiline tervenemine kiiremini ja kergemini ning me võinuks rutem proovida uut last saada."

Gray otsustas siiski loota imet ning pidada kalliks iga hetke, mis ta oma poja seltsis veeta saanuks.

"Otsus oli mu jaoks raske, sest ma ei tahtnud, et see kaua kestaks, kui ta ei saaks hingata – aga siin on suur vahe, kas me lubame loodusel loomulikult kulgeda või süstime midagi, mis seiskab südame ning kutsub esile sünnituse," kirjutas ema.

Mõeldes küll sellele, kas poeg pidi kannatama, kui ta need paar korda väljaspool emaüska hingata sai, teab ta siiski, et tegi elu kasuks otsustades õige valiku. Sest "elu tuleb väärtustada vaatamata sellele, kui pikk või kui produktiivne see on."

Ta jätkab: "Ma olen nii tänulik, et sain näha ta ilusat nägu. Ta silmi, mis olid väga minu moodi, ja lõug nagu isal (täiesti täiuslik ja muljumata, sest ta tuli välja pepu ja jalg ees). Ta nutt oli ilusaim heli, mida mul on olnud au kuulata, sest see tähendas, et ta oli elus!"

Gray kirjutab, et on tänulik oma perele ja sõpradele, kes olid neile toeks ja abiks. Ta tänab ka arste, kes teda abistasid, ning Jumalat, kes ta valust läbi kandis.

Samal ajal uuritakse Ühendriikides võimalusi päästa sellises olukorras sündimata lapsi, sisestades üska kopsude arenguks vajalikku amnionivedelikku.

Julgustava näitena on tänaseks kolmeaastane kongressiliikme Jaime Herrera Beuteri tütar, kellel diagnoositi sünnieelselt Potteri sündroom, mille põhjustab neerude tegevuse häire.

Olukorra muutis amnionivedeliku manustamine ülalmainitud innovaatilisel viisil (ingl. k. amnioport).

Iga elu kasuks tehtud otsus aitab arstidel selliste tervislike seisundite olemust paremini tundma õppida. Andmeid uuringute tarvis jagades aitavad vanemad päästa tulevikus teiste laste elusid, isegi kui oma laps ellu ei peaks jääma.

Iga elu on väärtuslik, ükskõik kui üürike ta on.