Kehtiv valimisseadus võimaldab rahvale valetada ja põlistab rahvavõimu asemel hoopis erakondade võimu. Praegune kord laseb poliitkartellil eksitada valijat ning põhjustab seeläbi kodanikkonna kasvava võõrdumise poliitiliste otsuste tegemise mehhanismist, tõdevad Objektiivi saates "Fookuses" kohalike omavalitsuste valimiste järgses kommentaaris Varro Vooglaid ja Markus Järvi. 

Markus Järvi hinnangul on kõige olulisem number äsja möödunud valimistel 53,4 – see on nimelt protsent hääleõiguslikest elanikest, kes otsustasid tänavustel kohalike omavalitsuste valimistel oma hääle anda. Teine pool meie ühiskonnast seda teha ei soovinud ja sellele skandaalsele tõsiasjale on kodumaine poliitkommentaatorite kildkond Järvi arvates kaugelt liiga vähe tähelepanu pööranud.

Varro Vooglaidi sõnul näitab tõsiasi, et inimesed valima ei lähe, kuidas ühiskonnas leiavad aset võõrdumise ja võõrandumise protsessid. "Inimesed ei leia, et valimistest võiks midagi olulist muutuda, samas ei leita endale sobivat kandidaati. Üks põhjus võib aga olla ka see, et ei usaldata kehtivat valimissüsteemi," tõdeb Vooglaid.

Vooglaidi sõnul on selline valimisaktiivsus paljuski ootuspärane olukorras, kus toimub pidev võimu tsentraliseerimine. "Mida kaugemale võim kolitakse inimestest, seda vähem on inimestel põhjust mingitele valimistele üldse minna. Järjest rohkem usurpeeritakse võimu küla tasandilt kohalike omavalitsuste tasandile, sealt riigi tasandile ja riigi tasandilt juba Euroopa tasandile. Euroopa tasandilt usurpeeritakse võim aga globaalsele tasandile. Haldusreform on sellele protsessile vaid kaasa aidanud."

Järvi hinnangul on üheks riigist võõrdumise teguriks kahtlemata vildakas valimisseadus, mis tolereerib peibutuspartlust, suunab häältesaagi erakondade kontole, kes seda oma parema äranägemise järgi nimekirjades jagavad ning koondab kogu võimu seeläbi erakondade ja nende tagatubade kätte.

Järvi toonitab, et tõeliste muutuste eelduseks on valimisseaduse muutmine, kus mandaadile lähenetakse isikupõhiselt ja häälte ülekandmine valimisnimekirjade alusel erakonna kontole oleks keelatud. Nii saaksid mandaadi need, kellel on kõige rohkem hääli ja seeläbi garanteeritakse esindusorganitesse saamine nendele, keda valijad nendes institutsioonides kõige enam näha tahavad.

Jutuks tulevad veel mitmed praeguse valimisseaduse poolt ette mängitud esindusdemokraatliku süsteemi puudused ja otsesed valed, millega valijat eksitatakse ning mis omakorda aitavad kaasa kodanikkonna pidevale võõrdumisele poliitiliste otsuste tegemise mehhanismist.

Vaadake lisa videost!

SA Terve Rahvas: valitsuse plaan rahvaalgatuse taastamiseks on näiline

Varro Vooglaid: poliitikuile, kes ei nõustu rahvale kaasarääkimise õiguse andmisega, võiks jääda riigikogu uks suletuks

Järjekordne kinnitus demokraatia näilisusest