Prantsuse põllumees 2014. aasta 14. aprillil Lyonis GM-maisi ämbrikese kõrval Euroopa Liidu põllumajanduspoliitika vastu meelt avaldamas. Foto: Jean-Philippe Ksiazek, AFP/Scanpix

Nagu näitab Virginia ülikooli teadlaste poolt teostatud 14 aasta pikkune uuring, on geneetiliselt muundatud seemnete laialdane kasutus küll vähendanud kahjuritõrje vajadust, kuid umbrohutõrjet tuleb teha oluliselt enam.

Nimelt muutub umbrohi GMO-keskkonnas järjest vintskemaks ja vastupidavamaks, kirjutab Natural News.

Monsanto väitel võimaldab geneetiline muundamine maailmal kõhu täis toita, piirates samal ajal pestitsiidide kasutust.

Värske uuringu alusel võib aga väita, et üldine umbrohutõrje taseme tõus on tõsiselt kahjustanud keskkonda. Avaldatud töö on seda kaalukam, et kõik varasemad uuringud on piirdunud ühe või kahe aasta jooksul kogutud andmetega.

Ajavahemikus 1998–2011 kogutud sojaube ja maisi kasvatavate farmeride andmetel põhinev uuring tõi esile, et GM-sojaoa kasvatajad kasutasid herbitsiide lausa 28 protsenti enam, kui muundatud seemnetest hoidujad.

Kuigi maisikasvatajate puhul oli 12 aasta üldnäitaja miinus 1,3 protsenti, võib seda uurijate sõnutsi selgitada asjaoluga, et segmendis tuli GM kasutusele hiljem.

Viimase viie aasta andmete alusel on herbitsiidide kasutus oluliselt kasvanud mõlema kultuuri puhul, leidsid teadlased.

Umbrohutõrjeks kasutatavad kemikaalid tungivad mulda ja vette, reostades ökosüsteemi ja jõudes otsapidi toiduahelasse.