Joe Biden presidendivalimiste kampaaniaüritusel, Wisconsini osariik, Madison, 5.07.2024 Foto: Scanpix

CNN-i ajakirjanik Hadas Gold paljastas, miks korporatiivne meedia ei soovinud kajastada Joe Bideni vaimu-ja ihunõtrust. Põhjuseks tuuakse: see on konservatiivide jutupunkt.

Joe Biden tõestas Donald Trumpiga väitlemise käigus kogu maailmale, et ta pole vanadusnõtruse tõttu võimeline pea mitte millekski. Ameerika Ühendriikide ja selle hegemoonia "õukonnameedial" pole võimalik enam varjata asjaolu, et demokraatide valitsusjuht ei juhi ega otsusta ise sisuliselt mitte midagi.

Goldi sõnul pole Bideni nõtrus mingi uudis. Ta pöördus Valge Maja teemasid kajastavate ajakirjanike poole ja uuris, miks need pole Bideni "vaimse vormi" vallas paremat tööd teinud:

"Meediat süüdistatakse, et see pole piisava põhjalikusega kajastanud Bideni vaimset vormi, kuna see soovib aidata kaasa demokraatide presidendikampaaniale. Valge Maja reporterid, kellega CNN antud teemal vestles, kõik eitavad sellist kallutatust.

Mitmed Valge Maja reporterid rääkisid CNN-ile, et Bideni kõrgest vanusest ja tema vaimsest suutlikkusest oleks pidanud tõepoolest rohkem rääkima. Samas osutasid nad mitmele põhjusele, miks seda enne debatti oli keeruline teha. Esiteks üritasid nende allikad arusaadavatel põhjustel kaitsta Bideni kuvandit või jätta temast teatud mulje. Teiseks oleks selliste teemade kajastamisele järgnenud tagasilöök, seda eriti Valgest Majast ja demokraatide leerist."

Neli lõiku hiljem jätkab CNN-i ajakirjanik:

"Bideni vanus on aastaid olnud parema tiiva jutupunkt. See on vastuargument, mida Valge Maja selliste küsimuste peale kostab. See ilmselt tahtmatult välistas igasuguse teema põhjalikuma uurimise."

Korporatiivse ajakirjanduse põhimõttelised probleemid võib võtta kokku järgmiselt: korporatiivne ajakirjandus ja korporatistlik ühispartei moodustavad ühe masina. Korporatiivsed ajakirjanikud kardavad ühisparteid, kuna selle poliitikutega tülli minnes võib toiduahelast välja kukkuda. Kui mõni päris vabariiklane, konservatiiv või parempoolne poliitik-arvaja millelegi tähelepanu juhib, eriti kui see puudutab progressiusulisi parteisid ja poliitikuid, siis on see teema automaatselt tabu. Või "Vladimir Putini jutupunkt", kelle "kasulik idioot" ei taha olla ükski "viisakas" inimene. 

Parempoolse poliitika-, spordi- ja kultuuriteemade ilmavõrguvärava OutKick kommentaator Ian Miller arvab:

"Nad [korporatiivse meedia ajakirjanikud] on kõige vastandid, mida nad enda kohta väidavad. Nad on erapoolikud, pädevuseta ja valmis oma poliitiliste tõekspidamiste nimel avalikkusele valetama. Ameerika Ühendriikide president pole aastaid olnud vaimselt võimeline oma üleasandeid täitma. Nad eirasid seda tõika, kuna esimesena osutasid probleemile vabariiklased."

Toimetas Karol Kallas