Joe Bidenbbb Pilt: Valge Maja video ekraanitõmmis

Ligi 4000 automüüjat üle terve USA on saatnud palvekirja Ühendriikide presidendile Joe Bidenile, kutsudes viimast üles loobuma "ebarealistlikust" elektriautode agendast seoses sellega, et ameeriklased lihtsalt ei soovi neid piisavalt osta. 

Bideni administratsiooni poolt vastu võetud õigusaktid näevad ette, et aastaks 2032. peavad kaks kolmandikku kõikidest Ameerika Ühendriikides müüdavatest autodest liikuma elektriajami jõul. 

Automüüjad apelleerivad oma kirjas faktile, et pärast seadusaktide vastuvõtmist ja mahlaseid subsiidiume on automüüjad vähendanud sisepõlemismootoriga autode tootmist ning suurendanud dramaatiliselt elektrijõul funktsioneerivate masinate väljalaset.

Probleem seisneb aga selles, et elektriautod kuhjuvad automüüjate parklatesse ning ei liigu sealt klientidele edasi, kuna nõudlus jäävat juba praegu oluliselt alla pakkumisele. 

"Iga mööduva päevaga muutub üha selgemaks, et ponnistus viia läbi autopargi sundelektrifitseerimine ei ole realistlik võttes arvesse reaalse nõudluse puudumist. Juba praegu on elektrisõidukid asunud kuhjuma meie müügiplatsidele, mis on parim indikaator projekti läbikukkumisest," seisab automüüjate poolt presidendile adresseeritud kirjas. 

Autoturu spetsialistid kinnitavad müügimeeste muresid. Kui 2022. aastal kulus USAs elektriauto müügiks keskmiselt 22 päeva, siis 2023. aastal peavad elektrisõidukid ootama juba 65 päeva enne kui leiavad endale ostja. 

Toimetas Adrian Bachmann